Pizza prawie gotowa, minestrone wyszła, ale zaraz będzie cioppino. Dojrzewające sery i wędliny już pokrojone… Och, jakże zgłodniałam szykując karczmę do Brancalonii! 😉
Bardzo lubię piątą edycję Dungeons & Dragons, lubię też grę łotrami, porachunki, pełne akcji przygody i dobrą zabawę (jedzonko!). Brancalonia łączy w sobie to wszystko, dlatego z przyjemnością zostałam patronką polskiego wydania. Więcej szczegółów o mechanikach i świecie gry znajdziecie na stronie Brancalonii.
Żeby ułatwić wejście w świat Brancalonii, przygotowałam karczmę Locha i Smoki – w sam raz do ucztowania (uważajcie na ghulasz!), dzielenia łupów, okładania się bronią improwizowaną lub walki z żywiołakami sera. 😀 A ponieważ taka karczma nie może serwować zwykłego jadła, jak cienka polewka lub pieczony prosiak z jabłkiem, poniżej znajdziesz też tabelę z typowymi dla włoskiej kuchni potrawami. Wylosuj specjał dnia lub wybierz kilka opcji, kiedy tylko zabraknie ci własnych pomysłów. 🙂
Karczma “Locha i Smoki”
Locha i Smoki to nieduży lokal, którego ważną częścią jest przestronna kuchnia. Powstają tam proste, ale bardzo smaczne potrawy z wyjątkowych składników. Karczma nie ma pokojów do wynajęcia – choć właściciel dysponuje pokoikiem, który niekiedy udostępnia za opłatą. Zwykle sypia w nim on sam lub szefowa kuchni – zależy kto akurat odpowiada za zamkniecie przybytku po wyjściu ostatniego z gości.
Pokój znajduje się na drewnianej platformie, w poddaszu. Pod nim składowane są zapasy – beczki wina i piwa, a także sterty worków z mąką. Okazjonalnie grasują w nich różne szkodniki, ale nikt przecież nie zwraca na to uwagi – przecież to normalne. 😉
Mapka lokacji
Rozrywki
To tylko kilka przykładów, zaczerpniętych prosto z poderków do Brancalonii. Znajdziesz w nich dużo więcej pomysłów na zabawę w karczmie, jak bójki lub ucztowanie.
Gra w kpa
Na szynkwasie leży talia kart, choć większość bywalców ma własną (uwaga na te znaczone!). Kiep to gra, w której można przetestować swoje największe atuty – w zależności od podejścia pozwala przetestować różne atrybuty postaci. Oszustwa są na porządku dziennym, ale niektórzy liczą karty lub… Po prostu siłą dobierają karty z talii innych graczy. Wygrywa najlepszy, jakkolwiek do tego dojdzie.
Młócenie baryły
Wystarczy odsunąć stoliki i zawiesić beczkę na haku w jednej z belek. Potem uczestnicy gry wsadzają do środka monety lub przedmioty i… Młócą baryłę. Z dystansu, a co rundę piją piwo. Zwycięzca – czyli ten, który prawidłowo obstawił ile zniesie beczka – zgarnia zawartość. Choć zdecydowanie częściej wygrana następuje w momencie, gdy wszyscy poza jednym gracze padają pod stołami, w karczmie zawsze czeka pusta beczka po piwie, którą można wykorzystać do nowej zabawy.
Jedzonko!
W karczmie zawsze jest coś dobrego do jedzenia. Zdarza się jednak, że któryś ze składników okaże się felerny… W Macaroniconie, rozszerzeniu do Brancalonii, znajdziesz kilka pomysłów na takie specjały. 😉
Menu
k20 | Potrawa |
1 | Arancini – nadziewane grochem kulki ryżowe smażone na złoto. Wyglądają jak pomarańcze, od których wzięły swoją nazwę. Podawane z sosem pomidorowym. |
2 | Gnocchi – gotowane kluseczki, zapieczone ze szpinakiem, serem ricotta i pomidorkami. |
3 | Crostata – kruchy placek z morelami. |
4 | Ragù – sos z mięsa, bulionu, wina, pomidorów i różnych warzyw, podawany z tagliatelle lub polentą. |
5 | Spaghetti aglio, olio e peperoncino – spaghetti z oliwą, czosnkiem i ostrą papryczką. |
6 | Risotto – ryż gotowany z bulionem aż do uzyskania kremowej konsystencji, podany z leśnymi grzybami. |
7 | Focaccia – rodzaj drożdżowego pieczywa, z rozmarynem i gruboziarnistą solą. |
8 | Caponata – intensywny w smaku warzywny gulasz na bazie bakłażana. |
9 | Pizza – na cienkim cieście, z sosem pomidorowym, mnóstwem mozarelli i świeżą bazylią. |
10 | Lasagne – zapiekane płaty makaronu przekładane ragù, sosem na bazie mleka i mąki, oraz serem mozarella. |
11 | Caprese – sałatka z plastrów pomidora, mozarelli i listków bazylii, posypana grubo mielonym pieprzem i skropiona oliwą. |
12 | Saltimbocca – rozbita cielęcina zwinięta z szałwią i surową szynką, smażona z dodatkiem białego wina. |
13 | Raviolo con uovo – pierożek z ricottą i płynnym żółtkiem. |
14 | Zuppa di pesce – zupa rybna z owocami morza. |
15 | Parmigiana – zapiekane plastry bakłażana przekładane sosem pomidorowym i mozarellą. |
16 | Zabaglione – deser z ubitych żółtek, cukru i odrobiny lokalnego likieru. |
17 | Grissini – chrupiące paluszki z ciasta drożdżowego, podawane z deską serów. |
18 | Pasta alla carbonara – spaghetti z sosem na bazie żółtek z wędzonym policzkiem (guanciale), serem pecorino i pieprzem. |
19 | Minestrone – zupa warzywna, z przewagą cukinii, fasolki szparagowej, marchwi i szpinaku, podawana z grzankami. |
20 | Ghulasz! – kucharz chyba źle ocenił ostatnią dostawę wołowiny… |
Pobierz mapę
Pliki mają ok. 3 MB, 4096 x 4096 px, 12 na 12 pól
Daj znać, jakie przygody chętnie przeżyjesz w Brancalonii! Może przydadzą się inne lokacje lub kolejne tabele…? 🙂
Ja, ale to super!